BRAM

Kompagnie Kistemaker
do 13 mrt 25 20:15
do 13 mrt 25
20:15
  • do 13 mrt 25
    20:15
    Kleine zaal
  • Prijzen inclusief consumptie, garderobe, service- en administratiekosten.

Oerol-hit komt naar de zaal! In 'BRAM' gaan Karlijn Kistemaker en Daniel Cornelissen op ontdekkingstocht door Daniels familiegeschiedenis. Was zijn oma Brammetje Cox een vooruitstrevende feminist? Een compromisloze kunstenaar? Een harteloze moeder? En wie is eigenlijk Daniels verdwenen opa?  Verheug je op een Brabants familieverhaal met mythische proporties. En cassettebandjes. Veel cassettebandjes.

De Eindhovense Maria Croonen (1934 – 1998) gooit haar leven van huisvrouw en tandartsassistente om en wordt autodidact beeldend kunstenaar. Langzaamaan transformeert moeder Maria in kunstenaar Bram. Brammetje Cox leeft voor de kunst, maar is tegelijkertijd een alleenstaande moeder met vier kinderen. In haar leven maakt Bram radicale keuzes en die blijven niet zonder gevolgen. In de voorstelling blikken Daniel en Karlijn terug op Brammetjes leven. Ze gaan in gesprek met betrokkenen van toen, maar raken steeds verder verstrikt in een web van meningen en verhalen.

'BRAM' dompelt je onder in een verrassende geluidswereld. Met een stiekeme rol van een foley-artist.

Luister ook BRAM de podcast! In deze uitpluispodcast ontrafelen Daniel en Karlijn het mysterie rond Daniels onbekende opa. Podcastmaker Serin Utlu vervlecht dit met eigen ervaringen over moederschap en zoomt uit naar het spanningsveld tussen ouderschap en kunstenaarschap.

Een boeiend portret. (...) De leukste bijdrage komt van geluidenmaker Chris Koopman, die scènes voorziet van bijpassende geluiden, zoals klepperende brievenbussen, een ‘burp’ bij maagpijn en een harde ‘krak’ bij het rechten van een rug.

NRC ⭐⭐⭐⭐

Over Kompagnie Kistemaker:
Kompagnie Kistemaker uit Arnhem maakt muzikaal en magisch theater. Multidisciplinair, documentair, te zien op locatie en in zalen. Met persoonlijke verhalen en grondig vooronderzoek reflecteren we op de wereld van nu. Wanneer en hoe valt niet te zeggen, maar altijd vallen fictie en realiteit wonderlijk samen. Ons werk is speels en openhartig. Theater produceren is onze core business, als het materiaal erom vraagt komt er soms een EP of podcast uit voort. In 'BRAM' werkt de Kompagnie samen met acteur Daniel Cornelissen.

Credits

spel, concept en tekst: Daniel Cornelissen en Karlijn Kistemaker | foley artist: Chris Koopman | scenografie en kostuums: Calle de Hoog | dramaturgie: Hilde van Beek | eindregie: Eva Meijering | geluidsontwerp: Rick Gobee | lichtontwerp: Yuri Schreuders | podcast: Serin Utlu e.a. | foto: Kees Tabak