peter van trijen/het fotoburo

Tongerloplein wordt één grote feestruimte met carnaval: ‘We draaien hier alleen Tullepetaonse muziek’

 

ROOSENDAAL - Om in te spelen op de groeiende belangstelling voor het buitencarnaval wordt het Tongerloplein tijdens carnaval omgetoverd in een feestlocatie, zodat carnaval in de openlucht kan worden gevierd.

Daarvoor hebben De Kring, de restaurants De Moriaan en Over de Tong en café Tien, alle rond het Tongerloplein in Roosendaal, de handen ineengeslagen.

Tijdens carnaval wordt het Tongerloplein al jaren omgedoopt tot Pirresplein. Genoemd naar Pierre Hellemons, oprichter van de band St. Senilia en jarenlang met Henk de Bot een vaste waarde op het Priense Swaree. Hij overleed in 2011 en zijn bijnaam was Pirres. Een populaire traditie op het Pirresplein was het Konsert vor De Moriaon op maandagavond. Verder gebeurde ondanks de drukte erg weinig.

,,We zagen na corona dat de mensen steeds meer buiten carnaval vieren en vroegen ons af of we daar iets meer mee konden doen”, zegt Jan-Hein Sloesen van De Kring. Wat volgens Sloesen zeker ook een rol speelde: ,,Op de Markt wordt veel 'buitenlandse muziek’ gedraaid. Hier op het plein draaien we alleen Tullepetaonse muziek. Geen import. Dat is zo gegroeid op verzoek van de bezoekers.”

Pirresplein
Nu zijn de horecazaken rond het Tongerloplein een samenwerking aangegaan. De Kring, Over de Tong, Tien en De Moriaan hebben bureau Fijnevent opgedragen een ontwerp te maken. Dat resulteerde in een Pirresplein met een serieus podium voor optredens aan de achterkant van de kerk.

Midden op het plein komt een paal met een grote Tullepetaon met daaromheen stevige statafels met kleinere Tullepetaontjes. In de houten huisjes komen diverse kraampjes, onder meer voor munten, een drankje en snoepgoed.

Niet elke minuut van de dag
Luuk Willems van De Moriaan heeft een programma samengesteld. In principe draait dat van 11.00 tot 23.00 uur maar omdat het het eerste jaar is, is nog niet elke minuut van de dag ingevuld. Het programma in de Kwakkelkooi (De Kring) is wat afgewaardeerd ten gunste van het buitenevenement. Sloesen: ,,Maar we zijn wel open."

En dan het programma. Vrijdag 9 februari is het open podium. Iedereen mag er optreden. Zaterdag vanaf 16.00 uur, dus na de optocht, het Carnavals Krakers Festival. Zondag 11 februari is om 11.00 uur de generale repetitie voor het Konsert vor de Moriaon. In de middag wordt het spel Pattelulle gespeeld, georganiseerd door Makkeluk Zat. ’s Avonds is het Dikke Lippe Bal op het podium.

Cees Lok met snor
Maandag vanaf 12.11 uur is de Snorre Lunsj onder leiding van oud-wethouder Cees Lok. Het dragen van een snor is hierbij verplicht. Lok kan daar ter plaatse voor zorgen. Van 13.11 tot 17.00 uur de Leutmart met optredens van bandjes van buitenaf. ’s Avonds het Konsert vor de Moriaon. Dinsdag is de kinderoptocht en worden vanaf 20.11 uur de Leste Notjes op het Pirresplein gekraakt.

Bron: Henk den Ridder - BN DeStem - 31-01-24

Benieuwd naar de complete agenda van carnaval in De Kwakkelkòòi? Bekijk het hier. Da wor wir fééste!