Eerste editie Gluren bij de Buren zet toon voor jarenlange traditie in Roosendaal

 

Heeft Roosendaal een nieuwe traditie te pakken? Volgens organisatoren, deelnemers en bezoekers van Gluren bij de Buren wel. 24 tuinen waren afgelopen zondag open voor publiek. In die tuinen kon de cultuurliefhebber zijn hart ophalen. Van cabaret tot rock, van troubadour tot techno-dj; alles wat je kunt bedenken stond in de Roosendaalse achtertuin.

Als er prijzen zouden worden uitgereikt voor meest enthousiaste nieuwkomer, had Roosendaal deze gewonnen voor haar debuuteditie van Gluren bij de Buren. Het landelijke concept, waarbij mensen hun tuin of huiskamer beschikbaar stellen voor talentvolle en professionele acts, was ook in Roosendaal direct een succes.

,,Vanaf het moment dat we aankondigden dat we dit evenement zouden gaan organiseren, stroomden de aanmeldingen voor de tuinen binnen.” Volgens organisator Sebastiaan Waegemaekers waren het vooral de gastvrouwen en -heren die het evenement al snel tot een succes maakten.

Alleen de acts bleven een beetje achter. ,,Tot twee weken geleden hadden we 32 tuinen en 10 acts”, herinnert Waegemaekers zich nog. Een klein stressmomentje in de verder redelijk soepele voorbereiding, maar gelukkig van korte duur. Alsof er ineens iets loskwam, meldden er spontaan een behoorlijk aantal acts zich aan. ,,We hebben uiteindelijk maar zeven tuineigenaren teleur hoeven te stellen.”

Gezamenlijke tuin
Maar er waren ook tuinen die al meteen met een act kwamen. Carla Kempff en Michiel Meeuwsen uit de Covelijndijk bijvoorbeeld. Via Meeuwsen hadden ze namelijk goede contacten met Peter Habets, een bekende troubadour en songwriter in Roosendaal en omgeving.

Meeuwsen: ,,Peter vroeg me of ik zin had een optreden van hem bij te wonen in Eindhoven. Maar dat is met mijn hersenletsel me iets te gortig. Toen stelde hij voor om via Gluren bij de Buren in mijn tuin op te treden, dat was natuurlijk ideaal.” Buurvrouw Carla Kempff was ook direct enthousiast. Ze deelt namelijk haar tuin met Michiel. ,,Zo hebben we meer ruimte en kunnen we gemakkelijk bij elkaars huis binnen als er wat is.”

Eens niet in het centrum
Maar niet alleen zorgen Kempff en Meeuwsen voor elkaar wanneer nodig, ze zorgen ook vooral voor veel gezelligheid in de buurt. Gluren bij de Buren is dan één reden waarom ze hun tuin ter beschikking stellen aan de buurt; een barbecue, buurtlunch of nieuwjaarsreceptie gaat met hetzelfde gemak.

Hoewel, gemak? ,,Ik heb graag dat aan alles gedacht is, dus dat er plek is voor rolstoelers, scootmobiels en mensen die onverwachts binnenkomen. We wonen immers naast De Bloemschevaert (een verzorgingstehuis, red.); dan houd je met alles en iedereen rekening.”

Die Bloemschevaert is een van de redenen dat Kempff en Meeuwsen graag willen dat een evenement als Gluren bij de Buren vaste prik wordt. ,,Veel evenementen zijn in de stad, en dat is vaak te ver voor mensen die wat slechter van gezondheid zijn.”

Laat dat nu precies de reden zijn waarom dit initiatief mede vanuit schouwburg De Kring kwam. Waegemaekers: ,,Zij zeiden ook: we organiseren veel in Roosendaal en zijn daar goed in, zeker op podia. Maar hoe leuk is het als we bij de mensen thuis zouden komen?”

Nou heel leuk dus! Bezoeker Ina Hellemons ziet het in ieder geval wel zitten. ,,Lang geleden groeide een simpel huiskamerconcert bij mij ook uit tot een jaarlijks terugkomend spektakel waar allerlei soorten talenten een mooi podium kregen om op te treden. Hopelijk gebeurt dat met Gluren bij de Buren ook!”

Mieke van Poll - BN DeStem 30-06-24