Tonny Presser/Pix4Profs

Kringfluencers: gratis en met backstagepas naar De Kring

 

ROOSENDAAL - Het klinkt te mooi om waar te zijn! Gratis naar vaak dure theatervoorstellingen in De Kring in Roosendaal mogen en dan ook nog met een backstagepas op zak. Toch is dat het leven van de Kringfluencer.

Een Kringfluencer is iemand van maximaal 25 jaar oud, die een verslag maakt van een voorstelling en dat verslag op TikTok of een andere social post.

Maandag presenteerde theater De Kring de eerste generatie Kringfluencers. De functienaam ontstond door Kring en influencer samen te voegen. Na een eerste oproep van pr-medewerker Senna Bijkerk van De Kring hebben er zich een stuk of tien aangemeld. Maandag kwamen er enkele samen in de kleine zaal van de schouwburg en klonk het symbolische startschot.

Iedereen was enthousiast
,,We hebben de groep uitgenodigd en onze plannen gepresenteerd. De hele groep was enthousiast’’, zegt Senna Bijkerk. Toch is er tot nu maar maar één jongere naar een voorstelling geweest. ,,Het is vaak echt moeilijk om bij een artiest backstage te komen. Daar zijn we echt een flinke tijd mee bezig.”

Het doel is dat de jeugd met pakkende verslagen, interviews en video's meer jongeren naar het theater trekken. Want dat is nodig, al heeft Senna niet paraat hoeveel jongeren de voorstellingen bezoeken. ,,Ik denk dat veel jongeren van mening zijn dat het theater stoffig is. Voor oudere mensen. Maar onze programmeur boekt ook echt voor jongeren. Maar ja, het theater is wel duur.”

Damian Mathijssen (22) is iemand die het theater gaat bezoeken. Of eigenlijk, al bezoekt. ,,Ik heb Ilse DeLange in het theater gezien en ben naar Mell & Vintage Future geweest. Ja, vooral muziekoptredens. Sem Jansen heb ik ook gezien. Die ging in duet met zichzelf!” vertelt de jongeman die bij de politie werkt.

Murder on the Orient Express
Yael Kats (25) is docent Nederlands op het Norbertus Gertrudis Lyceum. Niet gek dat zij meer van het gesproken woord houdt. ,,En van musical. Binnenkort ga ik naar Disgraced en naar Murder on the Orient Express. Ik praat er op school niet veel over. Maar in mijn welkomstpraatje in de eerste les van het schooljaar vertel ik wel dat het theater mijn hobby is.”

Chimène van Everdink is 22 en zelfstandig fotograaf. Ze vertelt dat ze vroeger voor het vak CKV verplicht naar het theater moest. ,,Naar vier voorstellingen. Dan zat je tussen de oude mensen. En je moest er ook nog een verslag van maken.” Het liefst ging de jeugd toen al naar het improvisatietoneel van Tijl Beckand en Ruben van der Meer. Die waren bekend van de Lama's van tv.

De werkstukken van de Kringfluencers zullen te zien zijn op het TikTok-kanaal van De Kring en bij de reels op Instagram. Wie nog mee wil doen aan het project kan zich melden op publiciteit@dekringroosendaal.nl

Bron: Henk den Ridder - BN DeStem