Prijs van Verdienste voor choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana

 

Op maandag 13 november ontvangen choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds’79.

Met groot genoegen delen wij u mede dat choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana op 13
november tijdens het Nederlands Balletgala in DeLaMar de Prijs van Verdienste, één van de grootste
en belangrijkste dansprijzen van Nederland, mogen ontvangen van het Dansersfonds '79.
Dit jaar reikt het Dansersfonds twee Prijzen van Verdienste uit. Ook onze gewaardeerde collega
choreografe Conny Janssen ontvangt op deze avond de Prijs van Verdienste. De
jaarlijkse Aanmoedigingsprijs gaat naar de jonge danser en choreograaf Joshua Junker.


De jury van het Dansersfonds’79 over Andrea Leine en Harijono Roebana.

“De Prijs van Verdienste gaat naar het Amsterdamse choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana, voor hun buitengewoon waardevolle choreografische oeuvre, maar ook voor hun moed, hun geweldige innerlijke drive en hun niet te stuiten passie voor dans en muziek. Hoezeer hun werk zich sinds de oprichting van hun gezelschap LeineRoebana, in 1991, ook heeft ontwikkeld, de twee zijn op indrukwekkende wijze trouw gebleven aan hun eerste uitgangspunt: op intuïtieve wijze associatieve voorstellingen creëren, waarin ‘fysiek denken’, waarachtigheid en de autonome kracht van dans vooropstaan. Daarbij kiezen ze nadrukkelijk voor de combinatie van live-dans met livemuziek. Met als resultaat een reeks imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen, variërend van barok- tot gamelanmuziek.”

Andrea Leine en Harijono Roebana zijn ontzettend dankbaar dat zij deze prijs van het dansveld mogen ontvangen. Het betekent veel dat het oeuvre, werk, samenwerkingen en onderzoek van LeineRoebana op deze eervolle manier gewaardeerd wordt.


LeineRoebana, het dansgezelschap geleid door choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze al bijna 30 jaar een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. Met nieuwsgierigheid zoekt zij de dialoog op met andere culturen, subculturen, diverse maatschappelijke sectoren en verschillende kunstdisciplines. Met de overtuiging dat openheid en kwetsbaarheid de motor zijn voor vernieuwing. LeineRoebana heeft een langdurige internationale samenwerking met componist Iwan Gunawan en zijn ensemble Kyai Fatahillah en Indonesische dansers. (Ghost Track, LIGHT). Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in de gelaagde producties en bewegen zowel dansers als musici. Muziek en dans vormen samen een geheel. Eén adem. Een muzikale gedachte zet zich voort in beweging. Het lichaam wordt muziek. In de gelaagde producties van het gezelschap bewegen zowel dansers als musici, zoals bijvoorbeeld in de voorstelling SOLAS, waarin Oude Muziek van John Dowland tot leven werd gebracht door dansende zangers. LeineRoebana werkte o.a. met musici Elisabeth Hetherington, Lorenzo Pagliei, voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, componiste Dyane Donck en violiste Liza Ferschtman.

STORM

LeineRoebana

di 14 mei 24 20:00