Een nieuw plek aan de Kade


Publicatiedatum: 08-05-2025


Ruim een week heeft directeur Jan-Hein Sloesen van Cultuurcluster Roosendaal (onder andere schouwburg De Kring en museum Tongerlohuys) nu de sleutel van de kolos aan de Kade.

Dat verliefde gevoel was er nog niet direct toen hij voor het eerst binnenstapte. „Ik dacht vooral: jeetje, wat er moet er nog ontzettend veel gebeuren. Maar ik heb heel veel zin in hoe het gaat worden.”

De komende maanden wordt het voormalige expeditieknooppunt (EKP) van PTT Post omgetoverd tot een pop-uptheater met alles erop en eraan. Want zoals bekend, wordt de huidige Kring aan het Tongerloplein vanaf deze zomer ingrijpend verbouwd tot ‘De Groene Kring’; het theater gaat vanaf 2027 zelf energie opwekken en krijgt een flinke facelift. Dat betekent dat De Kring en museum Tongerlohuys tijdelijk nieuw onderdak krijgen.

Daar is een hele operatie voor nodig, want het EKP is nooit bedoeld als schouwburg. „Terwijl het door dezelfde architect is ontworpen als De Kring, ook in de jaren tachtig”, zegt Sloesen. „Maar hier ging functionaliteit boven schoonheid. En toch heeft dat industriële wel wat moois, hè? Iets Rotterdams. Ik kan er wel verliefd op worden.”

Over Rotterdam gesproken: het bedrijf dat de tribunes in Ahoy neerzet wanneer die nodig zijn, Fijnevent uit Geertruidenberg, bouwt ook de tribune in de tijdelijke Kring. Dat worden voor het merendeel simpelere stoelen dan de vertrouwde, luxe rode fauteuils aan het Tongerloplein; het zou anders te zwaar worden. Wel stijgt de capaciteit iets: van 864 in de huidige grote zaal, naar 907 in het EKP.

Navo-stoelen, Stopera-bekleding en marktplaatsbanken
Wie toch comfortabeler wil zitten, kan een speciaal ticket kopen voor een van de veertig vip-plaatsen links- en rechtsachterin. Daar zit je bijna letterlijk als een vorst. „Onze stoelenleverancier levert ook de stoelen voor de Navo-top in Den Haag. Van een vorige top waren er nog wat over die nét de verkeerde kleur blauw hadden”, vertelt Sloesen. „Daarvan hebben we er veertig à 10 euro per stuk op de kop kunnen tikken.”

Voor de aankleding probeert Sloesen sowieso zoveel mogelijk voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten; het is tenslotte maar anderhalf jaar nodig. De grote rode bank in de artiestenlounge? Een marktplaats-vondst. En de foyer wordt afgewerkt met de oude gevelbekleding van de Stopera in Amsterdam. „Die had helemaal uit elkaar gemoeten om het hout en aluminium apart naar de stort te brengen. We mochten het gratis hebben.”

De foyer wordt verder ingericht als een ‘Frans’ pleintje, met houten bankjes, lichtslingers, een soort foodtruck en twee boompjes. Aan de muur komen logo’s van de oude panden van V&D, Liga en muziekwinkel Van Gorp te hangen, die de gemeente aan Cultuurcluster heeft geschonken.

Kleine Zaal meeverhuizen technisch onmogelijk
Buiten krijgt het gebouw rode accenten, als verwijzing naar PTT Post. De gemeente gaat het voorplein nog flink opknappen en toegankelijker maken. Bezoekers komen binnen via het laad-losperron aan de Kade-kant.

Half september opent De Kring het nieuwe theaterseizoen in het EKP, met een iets aangepast programma. De Kleine Zaal meeverhuizen, bleek technisch niet mogelijk.
„Omdat alles dezelfde betonnen vloer heeft, kun je geen twee shows tegelijk houden. Dat trilt door. We konden die voorstellingen ook niet ergens anders onderbrengen”, zegt Sloesen. „Er zitten voor- en nadelen aan, maar we zijn al heel blij dat we deze kans hebben gekregen van de gemeente. En het is ook wel gaaf om weer ergens vanaf nul te beginnen.”

Ondanks alle technische uitdagingen, heeft De Kring 185 acts gestrikt voor het theaterseizoen 2025-2026. Directeur Jan-Hein Sloesen is trots. „Komend seizoen verbouwen elf theaters in Nederland. Sommige gaan dicht, andere geven voorstellingen op locatie. Wij zijn de enige die alles verhuizen, de ingewikkeldste optie.”

Volgens Sloesen was het spannend of artiesten shows wilden aanpassen aan het EKP. Sommige voorstellingen zijn technisch onmogelijk. „Bij grote musicals worden regelmatig grote decors naar boven weggetrokken. Zo’n trekwand heb je hier niet: De Kring is 30 meter hoog, dit een meter of negen.”

Daarom wijkt De Kring voor The Wiz op 15 en 16 november eenmalig uit naar De Maagd in Bergen op Zoom. Kleinere musicals passen wel, dus biedt De Kring toch ‘alle genres aan die men gewend is’, zegt Sloesen. Zelfs dans, al was ook dat een uitdaging.

„Normaal veert zo’n theatervloer mee, hier dans je op beton. Toch hebben we zowel klassiek ballet, bijvoorbeeld het Zwanenmeer (15 januari), als moderne dans kunnen programmeren.”
Bijzonder in dat genre is de show van ICK Dans Amsterdam (15 april): de dansers spelen een bokswedstrijd van zeven rondes in een boksring middenin de zaal. Het publiek zit eromheen. „Dat is dan weer het voordeel van deze plek. Dat had in De Kring nooit gekund.”

Ook extra geschikt voor het EKP is moordspel District 12 (8 oktober). „Dat begint in de zaal, tot er een moord wordt gepleegd. Daarna moeten we door het hele pand op zoek naar de dader. Iedereen kan het gedaan hebben, ook de bezoeker naast je.”

Het muziekprogramma is bomvol, met onder andere de uitverkochte eerste theatershow ooit van André Hazes (24 september), Frans Bauer (4 december), 10 cc (27 november) en de Sven Hammond Big Band met – de in opspraak geraakte – Matthijs van Nieuwkerk (25 april).
„Niet elk theater wil hem boeken, en dat snap ik”, zegt Sloesen. „Maar er lopen geen rechtszaken tegen hem, dus laten we de keuze bij het publiek. Als je hem niet wil zien, hoef je niet te komen.”

Cabaret is er onder meer van Pieter Derks (5 november), Henry van Loon (18 maart) en Daniël Arends (22 en 23 april), die per avond twee verschillende voorstellingen speelt.
Op 12, 13 en 14 september opent het Roosendaals theatergezelschap Invitéater het nieuwe seizoen in het EKP, met een speciaal voor die plek geschreven voorstelling. „We wilden beginnen met iets écht Roosendaals.”

Zo noemt Sloesen het ook erg belangrijk dat de carnavalsavonden die normaal in De Kring waren, naar het EKP verhuizen.

Omdat er geen Kleine Zaalprogramma is, mogen mensen met een lopend Kleine Zaalabonnement daarmee naar het reguliere programma. Het volledige programma staat op de website van De Kring.

Bron: BN DeStem
Auteur: Freek Lieve Verhulst

Inschrijven voor onze nieuwsbrief