Elvis has left the building, maar niet in theater De Kring: ‘Vrouwen rennen net als toen gillend naar het podium’

 

Elvis Presley is al meer dan 45 jaar dood, maar tegelijkertijd nog springlevend. Zondag stroomde theater De Kring in Roosendaal vol met zijn fans voor een optreden van ’s werelds beste Elvis imitators. ,,Je kunt wel een Elvis-pak aantrekken, maar er is maar één King.”

Dat de King of Rock-’n-Roll een tijdloze legende is, valt goed te zien aan het publiek. Natuurlijk lopen er een hoop oude knarren rond met grijs haar, maar ook jonkies zoals Silvano Scholtens (14). ,,Elvis heeft een ongelooflijk mooie stem en een unieke stijl die nooit is geëvenaard”, verklaart hij. De jongen raakte in de ban van de artiest dankzij zijn opa, die deze muziek vaak draaide. Inmiddels heeft Scholten thuis een beste Elvis-verzameling staan, waaronder een kaartje met handtekening erop.
Zelf probeert hij ook wel eens leeftijdsgenoten te verleiden om naar Elvis te luisteren. Helaas voor hem met maar matig succes. Of de superster over 45 jaar nog steeds tijdloos is, betwijfelt hij dan ook. ,,Het is rot om te zeggen, al ben ik er zelf dan waarschijnlijk nog wel en kan ik natuurlijk mijn eigen kleinkinderen fan maken.”

Snelle auto’s

Aan de bar drinkt bezoeker Rob Finders (64) nog snel een laatste biertje voor de show begint. Ooit zag hij als 6-jarig jochie een film van Elvis, die zijn leven voorgoed veranderde. Niet alleen de stem van de zanger, maar vooral diens levensstijl met snelle auto’s en mooie vrouwen maakte diepe indruk. ,,Zo wilde ik ook zijn en die snelle auto’s heb ik uiteindelijk gevonden. Naar de mooie vrouwen is het altijd nog een beetje zoeken”, grapt Finders.

Zijn moeder ging er in eerste instantie vanuit dat haar zoon over zijn tieneridool zou heen groeien, maar dat is nooit gebeurd. De man heeft zijn huis vol Elvis-prullaria staan en luistert nog elke dag naar zijn muziek. ,,Mijn wilde haren ben ik in de loop der jaren verloren, maar niet mijn wilde streken.” Een goede artiest kijkt naar de karakterei­gen­schap­pen van Elvis, maar ook naar zijn eigen kwalitei­ten en legt daar dan de focus op 

Hugo Kraakman, organisator
Opmerkelijk genoeg is Finders geen fan van Elvis-imitatoren. Dat hij deze zondag toch aanwezig is in De Kring, komt door een uitnodiging van een vriend. Liever luistert de man naar artiesten als Bouke Scholten en René Shuman. Zangers die in zijn ogen wel Elvis nummers zingen, maar de man niet nadoen. ,,Je kunt wel een Elvis-pak aantrekken, maar uiteindelijk is er toch maar één King.”

Niet een-op-een kopiëren
Volgens organisator Hugo Kraakman iets verderop in de foyer zal Finders tijdens de theatershow waarschijnlijk aangenaam worden verrast. Zelf spreekt de man sowieso liever van Elvis Tribute Artists (ETA), want de grote ster een-op-een kopiëren heeft volgens hem geen zin. ,,Een goede ETA kijkt naar de karaktereigenschappen van Elvis, maar ook naar zijn eigen kwaliteiten en legt daar dan de focus op.”

Zelf heeft Kraakman zich vooral gefocust op een goede mix die het hele leven van de zanger uitbeeldt tijdens de voorstelling. Zo richt de jonge Emilio Santoro zich op het eerste rock-’n-roll-tijdperk van Elvis. ‘Mooiboy’ Gordon Davis kruipt in de rol van womanizer Presley uit de jaren 60. De ervaren Ciaran Houlihan sluit af met de King in Las Vegas en Hawaï tien jaar later. ,,Op het einde delen we zoals Elvis ook sjaals uit. De vrouwen in de zaal rennen dan gillend naar het podium net als toen. Je weet niet wat je ziet!”

Bron: BN DeStem 03-12-2023

 

Rock'n Roll Heaven

René Shuman & Angel-Eye

zo 14 apr 24 20:00

Memphis Blues & Soul

Rob Mostert Hammond Group

do 14 dec 23 20:00