Op hoop van zegen

Theatergroep Dood Paard
zo 18 feb 24 16:00
zo 18 feb 24
16:00
  • zo 18 feb 24
    16:00
    Kleine zaal

Dood Paard haalt in deze hedendaagse, uitgebeende versie van Op Hoop van Zegen de scherpste kanten van het meesterwerk van Herman Heijermans naar boven. Het resultaat is een voorstelling waarin de wind voortdurend giert en die aankomt als een mokerslag voor ons geweten.

Nadat Heijermans zich in 1900 had verdiept in de misstanden in de zeevisserij schreef hij een aanklacht tegen reders die vissersschepen als ‘drijvende doodskisten’ het water opstuurden om verzekeringsgeld op te strijken. Het glorieuze ondernemerschap op zee, waar Nederland vaak trots op is, verliest hier al haar glans. Het verhaal van de roekeloze ondernemer die meent dat hij geen andere keuze heeft en het arme vissersgezin dat wordt uitgebuit, is nog steeds aangrijpend. Maar niet alleen een hedendaagse visser, ook pakketbezorgers of het bagagepersoneel van Schiphol kan zich erin herkennen. De storm die door het stuk raast is zo hevig, dat het lijkt alsof de klimaatcrisis al voelbaar is.

Credits

originele tekst: Herman Heijermans | concept en spel: Joachim Robbrecht, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki, e.a. | foto: Bowie Verschuuren | scènefoto's: Sanne Peper