Suiker

Roosendaalse senioren
zo 17 sep 23 14:30
zo 17 sep 23
14:30

Suiker en het zoete leven van Maria van Loon.

Roosendaal Danst! opent de feestelijke dansweek t.g.v. het 10-jarig bestaan, met Suiker, een eigenzinnige danstheatervoorstelling over Maria van Loon. Ze was een telg van Emile van Loon in de late 19e eeuw, wiens tuin, het huidige Emile van Loonpark is. Maria trouwde met Vincent van Gilse, uit de familie van de Bank van Van Gilse en de Van Gilse kandijfabriek. Ogenschijnlijk had ze een bevoorrecht leven, maar achter die fraaie façade schuilde een onverwachte waarheid.

Een artistiek team van Gouden Dans uit Amsterdam, werkt al sinds het voorjaar met ruim 50 oudere amateurs uit Roosendaal, aan de verbeelding van Maria (Mie voor intimi) in muziek, dans, beeld, fotografie én objecten. Een poëtische voorstelling met een reeks wervelende dansen in een fraai decor, geïnspireerd op het 19e-eeuwse Roosendaal waar rijk en arm afhankelijk waren van de suikerindustrie. In de 'corridor' van het Tongerlohuys is een tentoonstelling met foto’s, gemaakt door deelnemers aan dit project.

Via de podcast apps Spotify, Apple en Google kan men vanaf augustus wekelijks luisteren naar een 6-delige podcast over de verbeelding van het leven van Maria van Loon en de periode waarin ze leefde. Bijna alle betrokkenen komen aan het woord.

Na afloop van de voorstelling op 17 september is er een swingend dansfeest in de foyer van De Kring o.l.v. Del Norte. Dit mag u niet missen!

Roosendaal Danst! werkt in deze 10-jarige jubileumeditie samen met Gouden Dans, Museum Tongerlohuys, Theater De Kring, Heemkundekring De Vrijheit van Rosendale en Cultuur verbindt Roosendaal.

Het entreebewijs voor deze voorstelling geeft gratis toegang tot Museum Tongerlohuys tot 1 november 2023.

Credits

foto: Hans Hordijk