Café De 3 Weesgegroetjes straks het vestzaktheater van De Kring

 

ROOSENDAAL - Het café ziet er nog exact hetzelfde uit als toen Haroun en Floor de deur in december 2021 achter zich dicht trokken. Sindsdien worden Haroun Hijman en Floor Bleijenberg in de stad achtervolgd door de vraag wanneer De 3 Weesgegroetjes in de Molenstraat weer open gaat.

Het cafeetje gaat nu weer open. Als sociaal-cultureel verlengstuk van restaurant Over de Tong bij theater De Kring. De 3 W wordt het vestzaktheater van De Kring voor piepkleine voorstellingen en intieme concerten.

Nee, Haroun en Floor zul je er niet meer achter het buffet aantreffen. Maar het karakteristieke horecabedrijf blijft volledig behouden voor de Roosendaalse gemeenschap. ,,We hebben het nooit te koop gezet", zegt Haroun. ,,Het café is sinds 1985 hetzelfde gebleven en wij vinden dat de ziel er in moet blijven.”

Toen de regering in het najaar van 2021 de zoveelste lockdown afkondigde, zakte de moed de twee uitbaters in de schoenen. ,,Zo konden we geen zaak runnen. Open. Dicht. We waren politieagenten. Met die QR-codes. Bij de derde lockdown besloot ik ermee te gaan stoppen. Niet wetende dat het de laatste lockdown zou zijn, maar het besluit stond vast. Na 32 jaar horeca gingen Haroun en ik ons richten op onze andere passie: reizen.”

De twee richtten als zelfstandige reisadviseurs H&F Travel op. Ervaring genoeg. ,,Gedurende achttien jaar hebben we elk continent uitgebreid verkend, inclusief Antarctica, Oceanië en het Noordpoolgebied. Onze reiservaring omvat niet alleen cruises, maar ook spannende landreizen", schrijven ze op hun website. Ze organiseren cruises maar stellen ook rondreizen samen. En als het moet een wereldreis.

,,Maar ondertussen hadden we nog een mooi café staan", verhaalt Floor. Een cafeetje waar directeur Jan-Hein Sloesen van De Kring en Over de Tong in de loop der jaren verliefd op was geworden. Op de unieke inrichting met alle heiligenbeelden, maar ook op de sfeer en de historie. ,,Wist je dat dit pand oorspronkelijk vijf huisjes waren? De derde woning - met bedstee - is nog volledig intact", zegt Sloesen.

Als theaterbaas was hij al langer op zoek naar een klein podium. De kleine zaal van De Kring telt 220 stoelen en dat is voor sommige artiesten veel te groot. Floor en Haroun toverden hun zaak wel eens om tot klein theater. Met voorstellingen van Maurice Hermans (zoon van Toon), actrice/zangeres Sabine Beens en zangeres Martine van de Kar.

,,We stappen er in via Over de Tong. Want De Kring is gesubsidieerd en kan geen café overnemen", verduidelijkt Jan-Hein Sloesen. ,,Nee, het wordt geen dagcafé meer. Vroeger heette het Cultureel Café De 3 Weesgegroetjes en naar die tijd gaan we nu terug.” Hij roept iedereen op die een voorstelling wil maken zich te melden. ,,Voor familie, collega's of een stand-up comedy."

De 3 weesgegroetjes wordt ook opgenomen in stadswandelingen. ,,En in samenwerking met theater Tiuri willen we hier een G-café gaan houden. Een café voor mensen met een verstandelijke beperking voor wie uitgaan in een gewoon café net een stapje te ver gaat.” Voorts kan De 3 W gaan dienen als extra foyer waar De Kring groepen kan ontvangen en wordt gedacht aan ontmoetingen met schrijvers.
Sloesen: ,,een plaats van creativiteit, ontmoeting en ontdekking.”

 

Henk den Ridder - BN De Stem 17-04-24