Illusionist Niels Houtepen wil zijn publiek verwonderen

“Zijn we zelf continue aan het stuur of zijn we een acteur in een script dat we zelf nog niet kennen.” Dat is volgens illusionist Niels Houtepen de centrale vraag van zijn voorstelling Escape waarmee hij langs de Nederlandse theaters gaat. 

“Een lange monoloog met interactieve momenten zoals illusies en verwondering”, zo omschrijft Niels Houtepen zijn voorstelling. Hij geniet ervan om mensen te verwonderen met zijn illusies. En dat verwonderen gebeurt dan ook volop. “De kunstvorm illusie laat zien dat naast het hoofd ook het hart meedoet”, vertelt Niels Houtepen. “En juist daarmee wil ik mensen verwonderen.” Hij merkt dat bij veel mensen het hoofd vooraan staat. “Ze willen begrijpen hoe de illusies in elkaar zitten”, lacht hij.

Met regisseur Leon van der Zanden en scenarioschrijver Patrick van 
Es is hij hard bezig geweest om zijn theatershow neer te zetten. “Het was een leuk en intensief traject wat enorm veel voldoening geeft. We hebben ook veel aandacht besteed aan licht en geluid om zo een hele mooie beleving te  creëren”, zegt Niels. “En onlangs heb ik mijn eerste staande ovatie gekregen.” 

Een show met illusies is volgens hem niet de zichtbaarheid. “Ik heb ook in een volle Ziggo Dome gestaan en als de illusie klein is dan zet je er een camera op. Dat doen we ook tijdens deze theatershow. De illusies die ik laat zien zijn uiteraard speciaal geselecteerd voor het theater. De uitdaging zit hem vooral in het feit dat illusies lastig in een hokje te stoppen zijn terwijl ons brein eigenlijk alles juist in een hokje wil stoppen. Het is aan mij om als illusionist mensen weg te halen bij die hokjes.”

Escape

Escape is een voorstelling over de illusie van tijd. “Ik wil de mensen in het moment laten zijn zonder dat ze zich zorgen maken over wat er moet komen of wat er achter ons ligt. Illusies over het najagen van de verschillende zaken in het leven”, zegt hij. “Mijn illusies gaan over een voorspelling van een bepaalde keuze die mensen maken. Dat is tegelijkertijd de interactie met het publiek. Het is de interactie waarbij ik het publiek aan het woord laat. Prachtig om te zien als ik een voorspelling maak over de keuze die ze maken. Dat zijn momenten die mensen niet verwachten. En die verwondering van het publiek daar geniet ik enorm van.”

Niels

Niels is een veelgevraagd (keynote)speaker. Hij heeft veel opdrachten in het bedrijfsleven en treedt over de hele wereld met zijn illusies op. “Bij mijn shows voor bedrijven pas ik de show op maat.” Iemands denkwijze beïnvloeden en de kijker verbazen is voor hem, tot op de dag van vandaag, een uitdaging en hij gaat niets uit de weg om zijn publiek op vele manieren te verwonderen.

In het nieuws... 
Op 20 november stond er in BN De Stem een mooi artikel over Niels Houtepen. Lees hier het hele artikel.

 

Escape

Niels Houtepen

do 11 jan 24 20:15