Vlaamse cabaretreus heeft heimwee naar Nederland


ROOSENDAAL – In Vlaanderen was hij de vaste oudejaarsconferencier en qua statuur te vergelijken met een Theo Maassen. Nu komt comedian Michael Van Peel ‘proeven’ aan Nederland, zoals dinsdag in Roosendaal.

Jaren terug trad hij al eens op in deze stad. ,,Samen met, hoe heet-ie, Philippe Geubels. Nooit meer iets van gehoord. En kijk mij hier staan, uitverkochte zaal, voor een try-out!” Aan gespeelde bravoure geen gebrek vanavond in Pand-P in Eindhoven.

Cabaretier Michael Van Peel (45) probeert Welcome to the rebellion uit in Nederland. Een show die babbelend op gang komt, maar ontaardt in een felle en scherpe analyse van de huidige samenleving. Digitale potloodventers komen voorbij, woke-uitwassen en hoe ons steeds dommer wordende brein gekaapt wordt door algoritmes. En ouder worden: ,,De kapper knipte laatst ongevraagd mijn wenkbrauwen bij: ‘De oren ook, meneer?’”

Ook staat Van Peel uitgebreid stil bij de coronaperiode. ,,Aan iedereen die zegt: ‘Ik heb mezelf hervonden, gemediteerd, Chinees geleerd’: fuck you. Het was kut!”

De cabaretier groeide op in Kalmthout. Terwijl zijn vrienden geregeld de trein naar Roosendaal namen voor de coffeeshops, bleef hij thuis, zo zweert hij. ,,Echt, ik was een brave jongen.” Zijn jeugd werd vooral bepaald door Nederlandse cabaretiers. ,,Wij hadden alleen Urbanus, jullie Toon Hermans, Wim Sonneveld, Fons Jansen, Wim Kan. Daar had ik platen van. Ik weet nog dat ik een keer 3FM kon ontvangen. Giel Beelen zond Hans Teeuwen en Theo Maassen uit. Wow, zoiets had ik nog nooit gehoord.”

Van Peel, econoom van huis uit, werd later in Vlaanderen beroemd met vooral zijn bejubelde eindejaarsconferences, met oudjaar uitgezonden op de publieke televisie.

En nu wil je je markt verbreden?
,,Enerzijds wel ja. Met de oudejaars wilde ik stoppen omdat ik niet in herhaling wilde vallen. Die was ook te Vlaams voor Nederland. Anderzijds had ik ook heimwee naar vroeger. Ooit heb ik hier met de Culture Comedy Award opgetreden. Dat was erg fijn, de infrastructuur voor cabaret is toch wat beter. Een keer stond ik samen met Theo Maassen op zo’n avond. Dat was me wat. Ik heb hem toen verteld dat ik ooit als arme student een show van hem illegaal had gedownload. ‘Geef maar een tientje dan’, zei hij. Die heeft hij effectief aangenomen.”

,,Het is hier vooral terugwennen aan de taal. Soms voelt het een beetje als lost in translation. Sommige woorden moet ik uitleggen, zoals ‘ambras’. Bij jullie reservebelgen valt het nog mee, maar in het Noorden is het taalverschil groter. Daar kennen ze het woord ‘camion’ niet eens. Er is ook echt wel een cultuurverschil tussen Nederlanders en Vlamingen; groter dan tussen Vlamingen en Fransen. Maar vooral met de Hollanders boven de rivieren. Hier vragen ze als ik aankom: ‘Heb je al gegeten?’ Er staat altijd iets klaar. Laatst in het Noorden hadden ze een frigo vol eten en bier, maar die zat op slot. En bleef op slot. Het ergste dat een Vlaming kan overkomen. ‘Je komt hier om te werken’, zeiden ze, ‘niet om te eten’.”

Je show gaat over rebelleren, inclusief de ‘corona-rebellen’.
,,Corona voelt als tien jaar geleden, maar het was vorig jaar nog. De snelheid waarmee je als samenleving kunt veranderen. We zijn die periode collectief aan het verdringen. Maar het had een enorme impact. De onzekerheid van een pandemie bleek een voedingsbodem voor polarisatie, dat had niemand zo kunnen bedenken. De polarisering werd erger dan de misère. De niet-gevaccineerden voelden zich rebellen. Maar een rebel rebelleert voor de vrijheid van een ander vind ik, niet voor zichzelf. Ook ik twijfelde aan bepaalde maatregelen. Maar ik wilde geen applaus krijgen van mensen die met een Jodenster op stonden te demonstreren vanwege de coronapas. Daarom heb ik aan zelfcensuur gedaan. Het polariseren gaat door, zoals nu met Israël en Palestina. Mensen zijn extreem voor of tegen. Je kunt ook tegen onschuldige dode kinderen zijn, van welke kleur dan ook.”

Je bent net vader geworden. Je dacht zo’n Nederlandse tournee kan er ook nog wel bij.
,,Dit was niet helemaal gepland. In de show zat zelfs een heel stuk hoe fijn het is om kindervrij te zijn. Een kind is toch zoiets als een zwembad: het is beter om vrienden met een zwembad te hebben. Mijn lieve dochtertje heeft me tien minuten show door de neus geboord.”

Bron: Dieter van den Bergh - BN DeStem

Welcome to the Rebellion!

Michael van Peel

di 21 nov 23 20:15