De Mattheus Passie | Nederlandse hertaling door Jan Rot

Musica Extrema en Noraly Beyer
wo 27 mrt 24 20:00
wo 27 mrt 24
20:00

Een van de grootste muziekwerken van de klassieke muziek: de Mattheus Passie, vertolkt in een gedurfde en verfrissende bewerking. Een unieke uitvoering waarin klassieke muziek en Latijns- Amerikaanse muziek elkaar ontmoeten. Theatermaker Jan Rot († 22-04-2022) maakte de Nederlandse vertaling waarin op indrukwekkende wijze het verhaal van de evangelist wordt verteld. Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer neemt vanaf 2023 de rol van verteller op zich.

De veelzijdige sopraan Claudia Patacca heeft haar sporen verdient op diverse opera- en concertpodia in binnen- en buitenland en werkte met dirigenten als Jaap van Zweden, Ed Spanjaard en Simon Rattle. Ook de Matthäus Passion van Bach heeft ze vele malen vertolkt waaronder de cd opname en première van de hertaling van Jan Rot, in een enthousiaste Anton Philipszaal in Den Haag met het Residentie Orkest & Bachkoor.

De bariton Joost van Tongeren (1973) legt zich toe op het uitvoeren van het klassieke lied, oratoria, opera en ook lichte muziek. Joost werkte als solist en ensemblezanger meerdere seizoenen mee aan de verkorte versie van Bachs Matthaüs Passion, verteld door Edwin Rutten. Vorig jaar gaf Joost samen met Patrick Hopper op het Pierre Palla concertorgel een concert van populaire liedjes ‘Hollandse Muziekschatten’ uit het archief van het Muziekcentrum van de omroep. Met zijn Ensemble Casuquo verzorgt hij al meer dan 20 jaar livemuziek bij uitvaarten, huwelijken en andere gelegenheden in de privésfeer.

De muziek wordt verzorgd door het orkest Musica Extrema, welke sinds haar oprichting een ontwikkeling heeft meegemaakt die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Het orkest heeft op praktisch alle grote- en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al vaak met dit ensemble kennis mogen maken.

Musica Extrema:
Tanya Schaap – Viool en artistieke leiding
Ben van den Dungen – Saxofoons
Wilco Oomkes – Accordeon
Mihan Hong – Piano
Marijn van de Ven – Contrabas

Credits

zang: Claudia Patacca (sopraan) en Joost van Tongeren (bariton) | verteller: Noraly Beyer | muzikale begeleiding: Musica Extrema | arrangementen: Wim Warman en Ben van den Dungen | tekst: Jan Rot | idee en productie: De Zee Theaterproducties | medeproducent: Stichting Musica Extrema