Symposium ‘De Hand van Antwerpen’

Tongerlohuys, Karrenmuseum, Erfgoed Brabant en ANV
wo 17 mei 23 11:00
wo 17 mei 23
11:00
  • wo 17 mei 23
    11:00
    Kleine zaal

Een samenwerking tussen het Karrenmuseum, Erfgoed Brabant, het ANV en Erfgoedcentrum Tongerlohuys.

Volgens een oude legende leefde er in het Antwerpen uit een ver verleden een reus die Antigoon heette. Hij maakte het leven van de schippers die over de Schelde voeren zuur door tol te heffen. Wanneer ze deze niet betaalden hakte hij hun hand af en gooide die in de rivier. De Romeinse soldaat Silvius Brabo zou hier als held een einde aan gemaakt hebben door Antigoon te doden en bij wijze van wraak zijn hand af te hakken en in de Schelde te gooien. De Scheldestad zou haar naam ontlenen aan dit ‘hand werpen’.

De hand van Antwerpen heeft door de geschiedenis heen veel verder gereikt dan de Schelde. Van kunst tot economie en van bestuur tot wetenschap, de invloed van de Scheldestad is op vele plekken voelbaar. Niet alleen in Vlaanderen maar ook buiten de hedendaagse landgrenzen, bijvoorbeeld in West-Brabant. Erfgoed Brabant, het ANV, Erfgoedcentrum Tongerlohuys en het Karrenmuseum slaan de handen ineen om het verhaal van Antwerpen in de regio te vertellen tijdens het symposium ‘De Hand van Antwerpen’ op 17 mei. Een dag vol boeiende sprekers, live muziek, de mogelijkheid de gelijknamige tentoonstelling te bezoeken en diverse workshops, inclusief een lekkere lunch en gezellige borrel. 


Bekijk hier het volledige programma

 

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door BVR, Dutch Culture, het ANV, de Mastboom Brosens stichting en Cultuur verbindt Roosendaal.