De Kring vanaf september weer open

Het zal je niet ontgaan zijn dat de culturele sector in Nederland het momenteel zwaar heeft. De Kring is daarom volop in beweging en de afgelopen tijd zijn er plannen gemaakt voor de toekomst.

Ga er even goed voor zitten, want we hebben je veel te vertellen.

De Kring vanaf september met veiligheidscertificaat open
Zoals je waarschijnlijk weet mogen vanaf aanstaande maandag, 1 juni, culturele instellingen open voor maximaal 30 bezoekers. Ons museum, Het Tongerlohuys, zal dan ook haar deuren openen, maar De Kring blijft voorlopig gesloten. We willen graag alles zo goed mogelijk op orde brengen zodat we vanaf 1 september weer open kunnen. Dit zal voor 100 personen zijn.

In onze zoektocht naar een intelligente en door onderzoek onderbouwde oplossing zijn we uitgekomen bij Tausch. Tausch heeft een concept ontwikkeld waarmee de risico’s aantoonbaar beheersbaar zijn en we geleidelijk naar ‘het nieuwe normaal’ toe kunnen werken. Dit protocol zorgt ervoor dat er veilig open kunnen voor 100 personen, en zodra de situatie verbetert de capaciteit direct verhoogd kan worden. Dit gebeurt door middel van een certificering die aangeeft hoe veilig ons theater is.

De grote zaal
Voorstellingen in de grote zaal zullen vanaf september weer van start gaan. Vooralsnog is dit met maximaal 100 bezoekers, maar wel meerdere keren op een avond en soms aangevuld met een middagvoorstelling. Op deze manier kunnen we toch 200 tot 300 gasten per artiest ontvangen en nog steeds grote namen naar Roosendaal halen.

De voorstellingen zullen anders zijn dan voorheen. Zo zal er geen pauze meer zijn, maar onderzoeken we de mogelijkheid om een drankje in de zaal te nuttigen tijdens de voorstelling. We doen er dan ook alles aan om een gastvrij theater te blijven.

Kleine zaal
Ook voor de kleine zaal wordt op dit moment een nieuwe concept uitgewerkt. De tribune is voorlopig onbruikbaar en wordt daarom ingeschoven. We vervangen deze door gezellige zitjes, waardoor er zo’n 80 mensen in de zaal kunnen. We willen hier o.a. het podium bieden aan Roosendaalse en regionale artiesten. Daarnaast werken we dus aan een nieuw concept. Binnenkort kunnen we daar meer over vertellen.

Live uitzendingen
We zijn druk bezig met de installatie van een camerasysteem in de grote zaal. Hiermee zal het mogelijk worden om vanuit thuis, of bijvoorbeeld vanuit een zorginstelling, toch live mee te kijken met voorstellingen. Het systeem zal mogelijk vijf camera’s bevatten en een regieruimte achterin de zaal, waardoor er op hoge kwaliteit uitzendingen gemaakt kunnen worden. We zullen hiervoor v-tickets verkopen, zodat je thuis voor een gereduceerd tarief mee kan kijken.

Het camerasysteem biedt uitkomsten voor uitzendingen van populaire voorstellingen, maar ook voor zakelijke bijeenkomsten en lokale gezelschappen. Denk aan het Priense Swaree wat bijvoorbeeld door de hele Roosendaalse gemeenschap bekeken kan worden.

Geannuleerde voorstellingen
De voorstellingen die tot nu toe zijn geannuleerd worden op dit moment verzet door onze programmeur, Simone Kort. Er zijn helaas nog veel onduidelijkheden, omdat er op landelijk niveau verschillende overleggen plaatsvinden.

Het is onduidelijk welk aanbod er voor volgend seizoen blijft staan, en welke shows er ingehaald worden met de geldende beperkingen. Om die reden hebben we nog niks kunnen communiceren over de verplaatsingen van de voorstellingen die tot nu toe zijn geannuleerd.

Er wordt op dit moment wel hard gewerkt aan een systeem waarmee iedere gast straks automatisch kan geven wat hij of zij met zijn kaartje wil doen. Denk bijvoorbeeld aan de opties om het kaartje te behouden, om te zetten in tegoed, te doneren aan het theater en de artiest en het geld terug te vragen. We kunnen in ieder geval garanderen dat het goed komt met ieders kaartje.

Nieuwe invulling van de horeca
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we een moeilijke beslissing hebben moeten nemen voor onze horeca BV. De horeca stopt dan ook in de huidige vorm.

We zoeken op dit moment dan ook naar een nieuwe invulling van de horeca voor de komende periode. Deze opzet moet passen bij de nieuwe ‘anderhalvemetersamenleving’ en de bijbehorende voorstellingen. Zodra we weer kunnen opschalen naar de oude situatie met meer dan duizend personen hopen we weer als vanouds verder te kunnen.

Verder rest ons niks anders dan je een goede gezondheid toe te wensen. Hopelijk zie je, net als wij, dat er genoeg is om naar uit te kijken. We doen ons uiterste best om cultuur in Roosendaal geen slachtoffer te laten worden van de huidige omstandigheden. We geloven er ook echt in dat we straks samen weer kunnen genieten in De Kring.