KROON

Het Zuidelijk Toneel
do 29 sep 22 20:15
do 29 sep 22
20:15

Kroon geeft je een kijkje in de gesloten en complexe wereld van onze defensie. 

Gillis Biesheuvel en schrijver Dana Linssen doken in de wereld van defensie. Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon interviewde zij hem en vele anderen om inzicht te krijgen in de complexe en gesloten wereld van defensie waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag.

Kroon toont het publiek een avond op het kruispunt van verleden en toekomst. Terwijl een veteraan afscheid probeert te nemen van zijn dochter die op missie gaat haalt zijn verleden hem langzaam in.

Hij is op zoek, op zoek naar de ultieme plaat die hij wil draaien voor zijn dochter als ze gaat, op zoek naar de juiste woorden om de inzichten van zijn militaire loopbaan voor haar waardevol te laten zijn. Hij wordt zich, zoekend en pratend, langzaam bewust van het feit dat zijn realiteit niet meer gelijkloopt met de wereld om hem heen. Morgen vertrekt zijn dochter vol ambitie en energie, klaar om de toekomst vorm te geven.

Als je tekent word je misschien wel nooit meer de burger die je ooit was. Er is niet zoiets als gewoon terugkeren. Je ervaring en je geschiedenis kun je niet loslaten. Er is een overtuiging als je begint en dan blijkt er ook een front thuis, een publieke opinie en een ambtelijke kant van het apparaat die soms een vreemde lijkt voor de uitvoerende kant. Niemand is helemaal tevreden te stellen en voordat je antwoord hebt kunnen geven ben je alweer vertrokken om te doen wat je altijd al wilde doen en te veel overpeinzing maken je zwak in het gevecht.

Credits

Idee en Concept: Gillis Biesheuvel

Regie, decorontwerp en kostuumontwerp: Sarah Moeremans

Tekst en Research: Dana Linssen

Spel: Gillis Biesheuvel en Luca Bötzel

Lichtontwerp: Wout Panis

Kostuums: Ilse Vermeulen

Artistiek advies: Piet Menu