Familiespel

Jacqueline Blom, Mark Rietman, Annick Boer en Bas Hoeflaak
di 28 mrt 23 20:00
di 28 mrt 23
20:00

Gelaagde tragikomedie over nieuwe relaties en oude vlammen.

Elisabeth en Nicolaas hebben twee kinderen en zijn gescheiden. Ze hebben beiden een nieuwe partner en brengen de kerstdagen gezamenlijk door in het vakantiehuis dat ze nog samen bezitten. Ondanks de nieuwe relaties en het verlangen naar harmonie blijken Elisabeth en Nicolaas nog steeds erg met elkaar verbonden. Dat zijn de ingrediënten die Marijke Schermer gebruikte voor een toneeltekst om je vingers bij af te likken.

Familiespel is een gelaagde tragikomedie over een samengesteld gezin. Onder de ogen van je ex-partner krijgt je nieuwe relatie een heel andere glans; in aanwezigheid van je nieuwe vlam blijkt dat je ex niet alleen deel van je verleden, maar ook van je identiteit uitmaakt. Vier topacteurs spelen bijzondere dubbelrollen: zowel de volwassenen als de kinderen, die als gevolg van de keuzes van hun ouders ongevraagd met hun gezelschap zijn opgezadeld.

Toen Jacqueline Blom en Annick Boer mij vroegen om een stuk te schrijven waren we het snel eens over waar het over zou moeten gaan. Zij beiden, ikzelf, maar ook andere betrokkenen bij de voorstelling, zoals de producent en de eindregisseur, hebben allemaal te maken met samengestelde gezinnen in allerlei vormen. Wij hebben stiefouders, stiefkinderen, stiefbroers en -zussen. We kennen het scheiden, daten, je opnieuw binden en het schipperen met exen waar je nooit van je leven van af komt als je samen kinderen hebt. Dat is soms prachtig en verrijkend maar ook complex. Familiespel gaat daarover, met een nadruk op de puinhoop die volwassenen er soms van kunnen maken en de kinderen die in het oog van die storm hun eigen belevenissen hebben. Lekker herkenbaar voor veel mensen in de zaal, die het er in hun eigen leven meestal gelukkig veel beter van af brengen.

Credits

Cast: Jacqueline Blom, Mark Rietman, Annick Boer, Bas Hoeflaak | Eindregie: Corien van der Zwaag i.s.m. Marijke Schermer | Script: Marijke Schermer | Licht: Yuri Schreuders | Kostuums: Daphne de Winkel | Soundscape: Janne Piksen | Producent: More Theater Producties