De sprong van Nijjinsky

Esther Apituley
do 6 apr 23 20:15
do 6 apr 23
20:15

Dansant theaterconcert gebaseerd op het leven van de legendarische danser Vaslav Nijinsky.

De Sprong van Nijinsky is een dansant theaterconcert gebaseerd op het leven van de legendarische danser Vaslav Nijinsky. Muzikaal uitgangspunt is ‘Le Sacre du Printemps’ van Stravinsky, een van de meest revolutionaire werken van de twintigste eeuw.

Het verhaal van Nijinsky gaat over een obsessieve hang naar het sublieme. Over afscheid van ‘het zelf’ en opgaan in een groter geheel. Tekstschrijver Ko van den Bosch liet zich inspireren door de dagboeken die Nijinsky tussen 1916 en 1919 schrijft en waarin hij zijn intiemste bekentenissen vastlegt. Koortsachtig probeert hij zichzelf en de mensheid in het gareel te houden. De woorden en gedachten zijn stamelend. Ze analyseren of verklaren niks, maar lossen op in onbegrijpelijkheid. Tussen de brokstukken zit de danser, verstard, geestesziek. In 1919 wordt hij gediagnosticeerd als schizofreen en eindigt zijn carrière.

Chiel Meijering en Michiel Mensingh tekenen voor de compositie, waarin zij zich laten inspireren door ‘Le Sacre du Printemps’. De cast bestaat uit multitalenten, onder wie Marijn Rademaker (ex-eerste solist van Het Nationaal Ballet) en violiste en actrice Esther Apituley.

TheaterTafelen
Maak je theateravond compleet! Boek het theaterdiner bij de voorstelling!

Onderdeel van:
Theaterdiner

Credits

tekst: Ko van den Bosch | regie: Titus Tiel Groenestege | muziek: Chiel Meijering en Michiel Mensingh | altviool en spel: Esther Apituley | dans en spel: Marijn Rademaker (ex-eerste solist Het Nationaal Ballet en acteur) | spel, muziek en dans: Bart Rijnink | dans en muziek: Abdelhadi Baaddi | viool: Mario Forte (eerste violist uit NY)