Second Life

Jasper van Luijk
vr 21 apr 23 20:15
vr 21 apr 23
20:15

Second Life is een actuele dansvoorstelling over het verlangen naar een nieuwe identiteit; een second life. Een gelaagde voorstelling vormgegeven vanuit verschillende perspectieven. Want hoe onweerstaanbaar is een dubbelleven? 

Voorafgaand aan de voorstelling is het mogelijk om een inleiding bij te boeken. Lees op deze pagina meer over de aanvangstijd en toegangsprijs van de inleiding. 

Een gelaagd en intiem duet, geïnspireerd op beroemde choreografie van Hans van Manen (Live, 1979). Ruim veertig jaar later kiest choreograaf van Luijk voor een nieuw perspectief. Met de komst van een cameraman verandert de dynamiek tussen de dansers op het toneel en wordt het publiek meegenomen in een parallel verhaal op film. De dansers raken verzeild in een zoektocht naar houvast en identiteit waarin hun liefde plaatsmaakt voor egocentrisme. Beiden dansen de rol van hun leven. Maar wanneer het doek valt is er geen weg meer terug. Is het een dansvoorstelling of film? Second Life is een actuele dansvoorstelling over het verlangen naar een nieuwe identiteit; een second life. Een gelaagde voorstelling vormgegeven vanuit verschillende perspectieven. Want hoe onweerstaanbaar is een dubbelleven?

Met Second Life beweegt Van Luijk zich op het snijvlak van toneel en film en vangt hij op een intrigerende wijze een hedendaagse choreografie op beeld. Vanuit welk perspectief kijkt het publiek naar de rol van de cameraman en zijn sturende blik? Hoe verhouden de dansers zich tot elkaar wanneer hun relatie transformeert. Kortom, is het een dansvoorstelling of een film?  

In ‘Second Life’ is de camera beurtelings bondgenoot en vijand" *** - NRC
‘Second Life’ wordt interessant wanneer de geliefden de camera meer en meer voor zichzelf opeisen" *** - Trouw 

Credits

Concept en choreografie: Jasper van Luijk i.s.m. dansers | Concept en dramaturgie: Isabel Meloen | Dans: Carolina Mancuso, Jeroen Janssen | Productie: Shifft | Foto en performance: Sjoerd Derine | Scènefoto's: Annemieke van der Togt | Trailer: Richard Brusse